donderdag 21 januari 2016

Op de groene toer

Het koken zonder pakjes en zakjes gaat mij inmiddels goed af en hierdoor ben ik ook stapje voor stapje steeds bewuster en gezonder gaan leven. En van het een komt vaak het ander en dus is de volgende stap om in het algemeen wat groener te gaan leven voor mij vrij logisch.

Nu waren wij hiermee ook al redelijk op de goede weg maar ik vind dat het nog wel wat beter kan en moet, het gaat tenslotte niet goed met het milieu! Daarom heb ik eens op een rijtje gezet hoe wij tot nu toe ons steentje bijdragen en wat we nog graag zouden willen verbeteren, gewoon omdat ik het een belangrijk onderwerp vind...

Foto: pinterest.com

Wat we al lang doen:

- een Nee-Ja sticker op de brievenbus en dat scheelt een hoop ongewenst papier
- ons afval zo goed mogelijk scheiden, nog bruikbare spullen naar de kringloop brengen en kleding die nog netjes is maar niet meer gedragen word aan de kledingbank doneren
- zo weinig mogelijk voedsel verspillen 
- zo veel mogelijk de fiets pakken i.p.v de auto


Wat we sinds een tijdje doen:

- geen flesjes water meer kopen, onze meiden nemen nu een herbruikbare fles mee naar school en dat scheelt een hoop plastic afval
- geen plastic tasjes meer aannemen/kopen, ik zorg ervoor dat ik altijd zelf een herbruikbare tas bij me heb
- vaatwastabletten halveren en ja, alles is net zo schoon 
- wat vaker iets hergebruiken en minder spullen kopen die we eigenlijk niet nodig hebben

Hergebruikt jampotje


Wat we nog willen verbeteren:

- minimaal 1 dag in de week geen vlees eten bij de warme maaltijd
- duurzamere keuzes maken bij het kopen van nieuwe spullen
- de was vaker aan de lijn drogen i.p.v de droger gebruiken
- nog minder afval produceren en dat word meteen ook de grootste uitdaging denk ik, bijna alles wat je koopt zit tenslotte verpakt in papier of plastic en soms zelfs allebei


Ook hebben wij in de kerstvakantie 4 kleine zonnepanelen op het dak van de schuur geplaatst, daar liggen ze bijna de hele dag in de zon. Na lang zoeken vond manlief eindelijk wat hij zocht en dat nog wel via Marktplaats, een echte win win situatie dus!


En natuurlijk letten we er nu ook extra op dat er bijvoorbeeld geen onnodige lampen branden en opladers in het stopcontact blijven zitten om zo weinig mogelijk van deze groene stroom te verspillen ;)


Sommige mensen vinden dit allemaal al heel normaal en sommigen vinden het maar overdreven of iets voor geitenwollensokken types. Ik voel me er persoonlijk heel goed bij om wat bewuster te leven en zo ook meteen een kleine bijdrage te leveren aan een beter milieu :)


En... voor wie benieuwd is naar wat ik nou eigenlijk van het jampotje heb gemaakt... dat volgt later in een apart blog...


4 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Veel punten passen wij ook al toe. Nu hebben we een gedeelte vervangen voor led-lampen scheelt uiteindelijk ook weer.

  Ik twijfel al een poos over de NEE-JA sticker. Soms vind ik het wel handig voor aanbiedingen. Ik weet dat je op internet ook de folders kunt bekijken, maar vind het soms nog wel gezellig even folders kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja led-lampen hebben wij ook al een aantal idd. Wij hebben de sticker al jaren op de brievenbus zitten, als wij naar de winkel gingen voor een aanbieding kwamen we juist altijd met iets duurders thuis haha.. Ik heb gelezen dat het 32 kilo papier per jaar scheelt dus misschien geeft dat de doorslag!?

   Verwijderen
 2. Sinds een tijdje kook ik ook zonder een pakje of zakje. Naar mijn mening smaakt het eten ook veel beter... Heb jij dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut! Wij aten voorheen bijvoorbeeld wel eens soep uit zak maar dat lust ik nu echt niet meer hoor!

   Verwijderen