woensdag 12 november 2014

Boerencake

Een paar weken geleden wist ik in de Heel Holland Bakt sale o.a een prachtige tulbandvorm op de kop te tikken en omdat de feestmaand in zicht komt wilde ik deze graag eens uitproberen. Om te kijken hoeveel beslag erin moet bijvoorbeeld zodat de vorm ook echt mooi tot zijn recht komt. Ik snuffelde eens in mijn kookboeken en kwam uit bij deze rijke boerencake, een goede keuze want hij was lekker tot de laatste kruimel!Wat heb je nodig?

- 250 gram boter, op kamertemperatuur (ik gebruikte Bertolli ongezouten)
- 250 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 60 ml. melk

Deze hoeveelheid beslag is ook geschikt voor een gewone ronde bakvorm van 20 cm doorsnede.


Mijn "buit" tijdens de HHB sale

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) of gasstand 2-3. Vet de bakvorm in en bestuif met wat bloem.

Doe de boter, suiker en vanillesuiker in de mengkom en mix tot je een romige massa hebt. Voeg één voor één de eieren toe, mix ze er steeds goed door voordat je het volgende ei toevoegd. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en als laatste de melk. Mix alles nog even goed doorelkaar tot een luchtig beslag.

Stort het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cake 45-50 minuten in de oven tot de cake goudbruin en gaar is. Test dit met een satéprikker, als die schoon uit de cake komt is hij gaar. Laat de cake eerst even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

Of het nu door de tulbandvorm kwam of door de gebruikte boter dat weet ik niet maar dit is toch wel de smeuïgste basicake die ik tot nu toe heb gebakken. Door de ronde vorm is de hoeveelheid cake best groot maar dat was geen probleem want zelfs na een paar dagen smaakte hij nog even lekker!


Dit recept is afkomstig uit De Basics van Donna Hay

2 opmerkingen: