Groen Leven

Door het koken zonder pakjes en zakjes ben ik stapje voor stapje ook steeds gezonder, bewuster en groener gaan leven. Het begin is gemaakt maar ik ben nog volop bezig met mijn zoektocht binnen deze voor mij nog vrij nieuwe lifestyle. Omdat ik het een belangrijk onderwerp vind wil ik via deze pagina mijn ervaringen graag delen want elk klein stapje naar een gezonder leven en een beter milieu is er een!
Schoonmaak en Verzorgingsmiddelen:

Na het weren van zoveel mogelijk pakjes en zakjes uit mijn voorraadkast zijn nu mijn keuken- en badkamerkastjes aan de beurt want ook in deze producten zit veel onnodige troep wat slecht is voor je gezondheid en het milieu belast. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn deodorant vervangen voor een exemplaar zonder aluminium en parabenen en gebruik ik nu ecologische was- en schoonmaakmiddelen. Ook ben ik begonnen met dingen zelf maken en als ik had geweten dat dat zo simpel was...

Zelfgemaakte hoestsiroop met citroen en honing

Zelfgemaakte luchtverfrisser met baking soda

Zelf vloeibare handzeep maken

Natuurlijke antikalk spray

Zelf deodorant maken... en wist je dat kokosolie ook heerlijk is om je huid mee te verzorgen? Ik gebruik het nu al een tijdje als dagcreme en mijn droge huid is hier erg blij mee! Gebruik bij voorkeur wel extra vergine kokosolie voor je huid want deze is onbewerkt en bevat dus nog alle goede natuurlijke eigenschappen.

In plaats van wasverzachter gebruik ik soms een scheutje natuurazijn, dit maakt de was namelijk net zo zacht zonder een nare azijnlucht achter te laten. Bovendien houd azijn (donkere) kleuren vast en ontkalkt het meteen je wasmachine. En als ik wel wat extra waskracht kan gebruiken gebruik ik daar baking soda voor, een eetlepel in het bakje bij het (witte) waspoeder.


Voedselverspilling en Minder afval:

Wist je dat Nederlandse consumenten per jaar zo'n 50 kilo voedsel weggooien? Per persoon! Gelukkig horen wij daar niet bij want ik vind het juist altijd een uitdaging om restjes mee op te maken, daar komen soms zelfs nieuwe recepten uit voort. Klik maar eens op de afbeelding aan de rechterkant van deze blog om ze te bekijken. Ook proberen wij sinds een tijdje om in het algemeen wat minder afval te produceren, vooral het vele plastic begint ons steeds meer tegen te staan :(

Op de groene toer

Bewustere keuzes en mijn voedselafdruk

Groentesoepen maken met restjes en een voorbeeld recept

Steeds een beetje groener

Creatief met een oude springvorm

Restafval verminderen en afval voorkomen


Voor het kopen van losse stukken fruit en groenten gebruiken we nu een aantal eigen katoenen tasjes/netjes zodat ik amper nog gebruik hoef te maken van de plastic zakjes uit de supermarkt. De eerste keer moest ik even over een drempel heen maar nee hoor, niemand keek me raar aan en ook bij de kassa was het geen probleem, ik krijg er zelfs regelmatig complimentjes over :)
Ook het gebruik van plastic- en aluminiumfolie proberen we tegenwoordig zoveel mogelijk te beperken, ik kijk bijvoorbeeld eerst of ik een bakje met deksel heb waar ik een restje in kan bewaren i.p.v er snel een folietje overheen te trekken. Voor het vershouden van o.a halve komkommers, uien en paprika's gebruik ik herbruikbare siliconen Food Huggers.


Inspirerende boeken:

- Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek van Koken met Karin
- De nieuwe gezondheidsregels van Dr. Frank Lipman en Danielle Claro
- Leven zonder afval van Emily-Jane Lowe
- Groen leven zo doe je dat van de Consumentenbond
- de Groene Meisjes
- De verborgen impact van Babette Porcelijn
- Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot


Handige apps:

- E-Nummers - Een app voor informatie over e-nummers en het snel opzoeken of een stof goed of slecht is

- Slim koken van het Voedingscentrum - Deze app is bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en bevat o.a tips om je boodschappen en restjes goed te bewarenGeen opmerkingen:

Een reactie posten