donderdag 10 september 2015

Zoet & Hartig bakken met de airfryer

Tot nu toe hebben wij de airfryer het meest gebruikt voor het bakken van frietjes, aardappeltjes en broodjes en dit gaat allemaal al prima. Maar omdat het eigenlijk gewoon een klein heteluchtoventje is kun je er natuurlijk nog veel meer mee dus kocht ik wat bakvormen die in het mandje passen zodat ik er ook eens een klein cakeje of mini quiche in kan bakken.

Helemaal geïnspireerd door de eerste aflevering van Heel Holland Bakt ging ik maandagochtend eerst aan de slag met een marmercake (ik kwam hiervoor op het idee door het Holland thema) en daarna bakte ik een mini quiche met paprika en tomaat. Dat recept volgt later in een apart blog, nu eerst mijn ervaring met het bakken van de cake.


Wat heb je nodig?

- 150 gram (room) boter, op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- snufje zout
- 1 flinke eetlepel cacaopoeder
- springvorm van 18 cm doorsnede
- airfryer

Ik gebruik tegenwoordig wat minder suiker bij het bakken van cakes, ik vind het al snel zoet genoeg. Voeg als je wel een zoetekauw bent 150 gram toe ;)


Hoe maak je het?

Vet de springvorm in en bestuif met wat bloem. Doe de boter en suiker in een mengkom en mix tot je een romige massa hebt. Voeg één voor één de eieren toe, mix ze er steeds goed door voordat je het volgende ei toevoegd. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles nog even goed door elkaar tot een luchtig beslag.

Verdeel eerst 1/3 van het beslag over de springvorm. Schep daarna de helft van het beslag dat je overhoud in een bakje en zet even apart. Doe een flinke eetlepel cacaopoeder bij het beslag in de mengkom en mix dit er even goed doorheen. Verdeel dan het chocolade beslag over de eerste laag en verdeel daar als laatste het naturel beslag weer overheen, strijk het mooi glad met een spatel.

Verwarm de airfryer voor op 160 graden en zet de springvorm in het mandje, wij hebben de airfryer xl en daarbij blijft met deze maat van 18 cm genoeg ruimte over om de vorm er na het bakken met pannenlappen uit te halen zodat je je vingers niet verbrand.


Ik heb de cake eerst 30 minuten op 160 graden gebakken maar toen was hij nog niet gaar. Ik heb daarna de temperatuur verhoogd naar 165 graden en de cake nog 6 minuten gebakken, nu kwam de prikker wel droog uit de cake en hij was ook wat verder omhoog gekomen, de lade ging nog net open zonder de cake te beschadigen en hij kwam dus ook nog net niet tegen de spiraal aan. Hij had misschien nog één of twee minuutjes langer gemogen, het was nét aan qua garing.

Toch was ik blij met het eindresultaat, de cake zag er van buiten en van binnen heel mooi uit en smaakte ook erg lekker. Al had er achteraf  gezien best nog een beetje vanillesuiker doorheen gemogen ;)Net zoals iedere oven zal ook iedere airfryer wel verschillend zijn en ik denk dat het ook een beetje afhangt van welke bakvorm je gebruikt hoelang de baktijd precies is. Het blijft dus nog even een beetje uitproberen ;)

1 opmerking: