donderdag 27 oktober 2016

Avondje Klimaattop Rotterdam

Afgelopen zomer kocht ik een Waka Waka power lampje/oplader op zonne-energie. Het motto van Waka Waka is 'Share the sun' dus als je zo'n lampje koopt schenk je er ook één aan een ontwikkelingsland, je kunt hiervoor zelf een project uitkiezen via internet. Natuurlijk deden wij dat en tot onze verbazing ontvingen we hierdoor een uitnodiging voor de afsluiting van de klimaattop in Rotterdam.


Die afsluiting bestond o.a uit de première van de film 'Before the Flood', een indrukwekkende documentaire over de gevolgen van de klimaatverandering van Leonardo DiCaprio in samenwerking met National Geographic. Omdat we toch herfstvakantie hadden besloten we er heen te gaan, we zouden ons maar gewoon laten verrassen en daar kregen we zeker geen spijt van!


De klimaattop werd namelijk gehouden in de oude Van Nelle fabriek...


... waar we over de groene loper naar binnen gingen.


We hadden nog ruim de tijd voor een kopje koffie op zonnestroom en groene thee...


... en ondertussen keken we wat rond en vingen we een glimp op van een aantal BN'ers.


Al snel werd het tijd om een plekje in de zaal te gaan zoeken, inclusief een bakje popcorn op schoot. Na een aantal intro-praatjes was het de beurt aan de film waar ik vervolgens anderhalf uur ademloos naar heb zitten kijken!


Leonardo reisde voor deze film twee jaar over de wereld om de gevolgen van de klimaatverandering met eigen ogen te zien en die zijn niet mis en zelfs best wel beangstigend, vooral omdat het allemaal al sneller gaat dan we denken. Ook de macht van de brandstof- en voedselindustrie komt duidelijk naar voren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de alles verwoestende productie van palmolie.


De documentaire maakte na afloop dan ook best wat emoties los in de zaal, sommige mensen reageerden er verdrietig en/of boos op. Zelf moet ik zoiets altijd even op me in laten werken maar dat er snel iets moet gebeuren om onze planeet leefbaar te houden was gelijk meer dan duidelijk. Een groot deel ligt natuurlijk in handen van de regering maar ook wij consumenten moeten de knop omzetten.

Een van de dingen die je bijvoorbeeld meteen al zou kunnen doen is minder vlees eten, de productie hiervan heeft namelijk een enorme impact op het milieu. Als we met z'n allen minimaal één dag per week geen vlees meer zouden eten maakt dat al een groot verschil. Wijzelf hebben hier totaal geen moeite mee, we eten zelfs al meerdere dagen per week vegetarisch.

Ook het buffet dat we na afloop van de film aangeboden kregen was geheel zonder vlees en vis en smaakte heerlijk. Al met al was het dus een leuke ervaring want hoe vaak krijg je nou de kans om bij zoiets aanwezig te mogen zijn? En dat allemaal door het kopen van een simpel (lees)lampje op zonne-energie! 

Zo zie je maar weer dat een beetje milieubewust leven helemaal niet moeilijk of saai hoeft te zijn ;)De documentaire Before the Flood is aanstaande zondag 30 oktober ook te zien op National Geographic om 23.00 uur (volgens de tv gids, volgens andere bronnen begint hij al om 22.00 uur)


En ben je benieuwd hoe wijzelf nog meer ons steentje proberen bij te dragen aan een beter milieu? Neem dan ook eens een kijkje op mijn Groen Leven pagina, je vind hem hier (klik).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten