maandag 18 april 2016

Boterkoek met appel uit de airfryer

Op Pinterest vond ik wat leuke recepten voor boterkoek en van die recepten maakte ik zelf weer een nieuw recept waar ik ook deze keer weer minder suiker in heb gebruikt. Daar was ik ook nu weer blij om want de koek was écht zoet genoeg, zeker omdat hij van zichzelf al vrij machtig is. De appel maakte het net even wat frisser en door de koek in de airfryer te bakken was hij extra snel klaar :)



Wat heb je nodig?

- 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram (riet)suiker
- snuf zout
- 1 ei
- 200 gram bloem
- 1 kleine appel
- springvorm van 20 cm (past in de airfryer XL)


Hoe maak je het?

Vet de springvorm in of bekleed hem met bakpapier, dan kun je de koek heel gemakkelijk uit de vorm krijgen en word deze amper vies.

Klop eerst de boter en de suiker goed door elkaar. Voeg dan een snuf zout toe en splits het ei, voeg het eigeel toe (eiwit bewaren!) en mix alles weer even goed door elkaar. Voeg dan de bloem toe en mix ook dit er weer goed door, kneed alles als laatste nog kort met de hand tot een samenhangende deegbal.

Doe het deeg in de springvorm en verdeel het over de bodem, druk het aan met een lepel. Schil en snij de appel in partjes en leg deze in een waaier op de boterkoek, druk de partjes ook een beetje aan. Bestrijk het geheel nu met het eiwit en strooi er eventueel nog wat (grove) kaneelsuiker overheen.


Knip het bakpapier tot 1 cm onder de rand van de springvorm af zodat het niet tegen de spiraal komt en verwarm de airfryer voor op 200 graden. Bak de boterkoek in 10-12 minuten mooi goudbruin. Laat de koek eerst afkoelen voordat je hem in punten gaat snijden want na het bakken is hij daar nog te zacht voor.

Naarmate de koek langer stond werd hij steeds lekkerder, eigenlijk was het de volgende dag pas écht boterkoek. Aan een klein puntje bij de koffie of thee heb je echter genoeg want de koek is vrij machtig en natuurlijk ook niet echt gezond. Ondanks dat viel hij hier erg goed in de smaak :)


2 opmerkingen:

  1. En als je hem in de oven zou maken.. hoe is de temperatuur en baktijd dan denk je?

    BeantwoordenVerwijderen