woensdag 24 februari 2016

Foodblogswap februari - Romige aspergesoep uit een potje

Deze maand deed ik weer mee met de foodblogswap en ik mocht koken van Anita's potjes en pannen wat ik superleuk vond want ik volg haar blog al een tijdje, ze kookt namelijk o.a e-nummer vrij, bakt gezond en schrijft ook regelmatig informatieve artikelen over bijvoorbeeld gifvrije pannen. Kortom een blog die het bekijken zeker waard is als je ook graag bewustere keuzes wil maken in je keuken!

Het uitzoeken van een recept was dan ook nog niet zo makkelijk maar de keuze viel uiteindelijk op deze romige soep, vorig jaar had ik namelijk al eens een poging gedaan om aspergesoep te maken van de schillen en kontjes van verse asperges maar dat was geen succes. En waar ik normaal altijd kookroom gebruik moest ik nu aan de slag met een roux, dat was voor mij de uitdaging bij dit verder simpele recept...



Wat heb je nodig?

Voor 2 à 3 personen:

- 1 pot asperges, Aldi
- 500/550 ml. water, inclusief het vocht uit de pot
- 1 ui
- 40 gram (room)boter
- 40 gram bloem
- peper, zout en tijm

De E330 (citroenzuur) die deze pot asperges bevat is een groen e-nummer en dus niet slecht :)


Hoe maak je het?

Snipper de ui en snij de asperges in stukjes, bewaar het vocht! Smelt de boter in een pan en laat hier de ui even in sudderen. Voeg dan de bloem toe en laat deze roux zo'n 4/5 minuten garen, roer af en toe zodat het niet aanbrand. Voeg nu scheut voor scheut het koude vocht (aangevuld met water) toe, blijf goed roeren met een garde zodat je geen klontjes krijgt!

Als de soep de gewenste dikte heeft voeg je de stukjes asperge toe, laat deze even mee verwarmen. Breng de soep tenslotte op smaak met peper, zout en gedroogde tijm. Als eigen twist garneerde ik de soep met wat uitgebakken rauwe ham, dit bevat helaas wel enkele rode en dus slechte e-nummers. Ik probeer het gebruik hiervan tegenwoordig zoveel mogelijk te beperken maar sommige dingen vind ik (nog) te lekker om te laten staan ;)



... en zo heb ik weer wat bijgeleerd en ben ik een lekker soeprecept rijker, ook als het geen aspergeseizoen is :)

2 opmerkingen:

  1. Leuk geschreven en lekker hoor! Wij hebben het afgelopen zondag nog gegeten. Jasmijn vraagt vaak bij de Aldi: eten we weer aspergesoep? Ze is er gek op. Heb vaak wel een potje op voorraad staan voor deze soep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! De rest heb ik altijd wel in huis dus de volgende keer neem ik ook weer een potje mee, altijd handig :)

      Verwijderen