vrijdag 2 oktober 2015

Peer-kaneelcake & een jaartje ouder en wijzer

Vorig jaar bakte ik voor m'n verjaardag een perentaart/cake waar ik toen zelf niet helemaal tevreden over was (te droog) dus deed ik het dit jaar over. Ik maakte er deze keer een échte cake van met andere boter en een scheutje melk en deze was gelukkig wel lekker smeuïg. Ondanks dat moest de cake na het maken van de foto toch echt even wachten want eerst gingen manlief en ik naar Zeeland om daar te genieten van het prachtige weer!



Wat heb je nodig?

- 200 gram boter, op kamertemperatuur (Bertolli ongezouten)
- 150 gram suiker
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 2 theelepels kaneel
- snufje zout
- 2 peren, rijp maar niet té zacht

En optioneel: een scheutje melk als je het beslag aan de stugge kant vind, hiermee voorkom je een te droge cake ;)


Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en vet een cakevorm in, bestuif deze met wat bloem.

Mix de boter samen met de suiker tot je een romige massa hebt. Voeg één voor één de eieren toe, zorg dat elk ei goed is opgenomen voordat je het volgende toevoegt. Voeg als laatste het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en een snufje zout toe en mix alles nog even goed door elkaar tot een luchtig beslag en stort dit in het cakeblik.

Was de peren en verwijder de klokhuizen, snij de peren in partjes en leg deze dakpansgewijs op de cake. Strooi er nog een beetje kaneel overheen en bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar, controleer dit met een satéprikker (deze moet schoon en droog uit de cake komen). Laat de cake 5 minuten afkoelen in het blik en daarna op een rooster.


Na een zonnig middagje Zeeland kwamen we helaas in een lange file terecht waardoor we een uur te laat thuis waren maar gelukkig waren mijn ouders en schoonzoon door de meiden al voorzien van koffie en werd er ook al gesmuld van de cake :)


Omdat ik aan het eind van de zomer behoorlijk opgebrand was door gezondheidsklachten waar ik veel te lang mee door ben blijven lopen heb ik mijn verjaardag dit jaar dus rustig gehouden. Inmiddels gaat het gelukkig weer een stuk beter met me maar ook qua bloggen probeer ik het voorlopig nog even lekker rustig aan te doen, ik moet mijn kookinspiratie dan ook eerst weer terug zien te vinden ;)


De inspiratie voor het recept van de cake is afkomstig uit Pauline's keuken, ik verving zelf de appels door peren. De volgende keer verwijder ik wel de schil van de peren want deze vond ik, ook na het bakken, iets te taai. Met appel is de cake trouwens ook erg lekker!

2 opmerkingen: