donderdag 6 november 2014

Snelle aardappelgratin in cocottes

Zoals je mischien al weet hou ik er niet van om eten weg te gooien, ik vind het juist een uitdaging om van restjes weer iets lekkers te maken. Een half flesje kookroom en wat overgebleven takjes peterselie brachten mij op het idee voor deze mini aardappelgratins, zo kon ik ook meteen mijn cocottes weer eens gebruiken want die staan zo gezellig op tafel. Uiteindelijk is het een lekkere snelle variant geworden op de klassieke aardappelgratin die hier goed in de smaak viel :)



Wat heb je nodig?

Voor 4 mini ovenpannetjes, bijgerecht

- 600 gram aardappelen
- 100 gram geraspte kaas
- 125 ml. kookroom (minimaal, meer mag ook)
- paar takjes peterselie
- peper & zout


Hoe maak je het?

Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes, kook deze in 5 minuten gaar. Snij de peterselie fijn en meng dit in een bakje met de kookroom en peper & zout naar smaak. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de pannetjes en strooi er wat geraspte kaas overheen. Verdeel dan de rest van de schijfjes over de pannetjes en bestrooi nogmaals met geraspte kaas. Giet tenslotte de kookroom eroverheen.



Doordat de aardappelschijfjes al voorgekookt zijn hoeven de pannetjes nu nog maar 15 minuten in de oven voor een mooi goudbruin korstje. Wij hebben er bloemkool en verse worst bij gegeten, een doodgewone maaltijd maar op deze manier toch een beetje bijzonder ;)

5 opmerkingen:

  1. Hallo,
    Ik wil dit recept gaan maken maar heeft geen heteluchtoven maar een gewone oven.
    Heb je een idee of de temperatuur en de tijd hetzelfde zijn?

    groetjes,
    Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Gerda,

      Een heteluchtoven word ongeveer 10% warmer dan een gewone oven dus je zou hem b.v op 200 graden kunnen zetten. Als de kaas gesmolten is en mooi goudbruin zijn de gratins klaar dus het is ook een kwestie van regelmatig even kijken, succes!

      Groetjes Barbara

      Verwijderen
    2. Hallo Barbera,

      Fijn ik ga hem zeker proberen. Wat een leuke site heb je, ik ga je volgen op pinterest.

      groetjes,
      Gerda

      Verwijderen
  2. Hmmm... Gemaakt en.....BÀH wat lekker!! Wij hebben er witlofsalade met mandarijn/walnoot bij gegeten met een stukje in ketjap gemarineerde en geroosterde kipfilet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen! Witlofsalade met mandarijn is hier ook favoriet, ik doe er meestal uitgebakken spekreepjes door maar met walnoten is ook lekker!

      Verwijderen