dinsdag 5 augustus 2014

Warme komkommersoep

Nadat we terug waren van een tripje naar de Ardennen had ik zin om weer eens een lekker vers pannetje soep te maken. Omdat het nog steeds hoogzomer is koos ik voor de lekkere frisse combinatie van komkommer met crème fraîche, de rauwe ham maakte de soep toch ook lekker hartig.


Het was trouwens even zoeken naar een recept voor warme komkommersoep want vaak word die koud gegeten, iets wat mij minder aanspreekt. Ik vond het op Allerhande maar ik gebruikte peterselie om de soep mee af te maken i.p.v koriander ;)


Wat heb je nodig?

Voor 3 à 4 personen:

- 2 komkommers
- 2 sjalotjes
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- halve liter water
- klein bekertje crème fraîche (125 ml.)
- peper, zout & peterselie (of koriander)
- paar plakjes rauwe ham


Hoe maak je het?

Was een komkommer en snij er ongeveer 12 dunne plakjes af voor de garnering. Schil de rest van de komkommer, en ook de tweede, halveer ze in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snij ze in blokjes.


Pel en snipper de sjalotjes en fruit ze ongeveer 2 minuutjes in de soeppan met een beetje boter. Bak de komkommerblokjes kort mee en verkruimel het bouillonblokje erboven. Schenk er een halve liter water bij en breng aan de kook. Laat de komkommerblokjes 10 minuten zachtjes koken en snij ondertussen de ham alvast in reepjes.

Pureer de soep met een staafmixer en zet terug op het vuur. Laat de crème fraîche al roerende goed smelten in de soep en breng op hem smaak met peper & zout. Garneer de soep met de plakjes komkommer, reepjes ham en peterselie.


Als "toetje" aten we nog een lekker Italiaans ijsje, het was tenslotte nog steeds vakantie :)

3 opmerkingen:

  1. De komkommersoep is over heerlijk, ik had alleen geen creme fraiche in huis heb daarom daarvoor in de plaats 125 ml yoghurt er in gedaan, dank je voor het lekker recept

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Superlekkere komkommersoep, vandaag al voor de tweede keer gemaakt, lekker snel klaar en smullen maar!

    BeantwoordenVerwijderen