zaterdag 3 mei 2014

Appelmoescake

Een paar weken geleden leende ik uit de bibliotheek het boek Appeltaart van Janneke Philippi. Een boek waarvan je meteen zin krijgt om iets te bakken dus maakte ik datzelfde weekend nog een appelmoescake. Een leuk recept maar ik miste nog wat smaak en ook een krokant korstje ontbrak.

Afgelopen week gingen wij een paar dagen vakantie vieren samen met mijn ouders en dat vond ik een mooie gelegenheid om de cake nogmaals te maken en mee te nemen. Ik gebruikte als basis weer het recept uit het boek maar gaf er wat meer mijn eigen draai aan. Het enige nadeel was dat er zo'n heerlijke geur uit de oven kwam dat het echt een straf was om nog een dag te moeten wachten om de cake te mogen proeven!



Wat heb je nodig?

- 1 grote appel voor de appelmoes
- 175 gram suiker
- kaneel naar smaak
- 3 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- halve appel in kleine blokjes en gemengd met wat bloem
- beetje suiker gemengd met kaneel
- beetje melk
- cakevorm van 20 cm lang


Hoe maak je het?

Schil en snij de grote appel in blokjes en maak er samen met 25 gram van de suiker en kaneel naar smaak appelmoes van, hier kun je lezen hoe ik dat altijd doe. Laat de appelmoes afkoelen. 


Je kunt deze stap ook overslaan en 125 gram appelmoes uit een potje gebruiken.

Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Vet de cakevorm in en bestuif met wat bloem.

Klop met een mixer de de eieren met de overige 150 gram suiker tot een lichtgele romige crème. Spatel eerst de helft van het bakmeel en vervolgens de helft van de appelmoes erdoor. Herhaal dit met de rest van het bakmeel en de appelmoes. Spatel als laatste de extra stukjes appel door het beslag, de bloem zorgt ervoor dat ze niet naar beneden zakken.

Stort het beslag in de cakevorm en bestrijk de bovenkant met een beetje melk. Bestrooi de cake tenslotte met het mengsel van suiker en kaneel, dit zorgt samen met de melk voor een krokant korstje.


Bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Gelukkig smaakte de cake de volgende dag nog prima en konden we er met z'n allen lekker van genieten, net zoals van de rest van de vakantie!



4 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker!
    Ik weet alleen nooit hoe je de temperatuur voor een heteluchtoven 'omrekent' naar de temperatuur voor een gasoven. Weet jij dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zelf geen ervaring met een gasoven maar op internet zijn wel verschillende omrekentabellen voor oventemperaturen te vinden. Die moet je zien als richtlijnen want geen oven is hetzelfde ;)

      Verwijderen
  2. kun je deze lekkere cake ook in de airfryer maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hoeveelheid beslag is niet zo heel groot dus ik denk dat het wel zou moeten kunnen. Bij het recept van 'Marmercake uit de airfryer' kun meer je over mijn ervaring met het het bakken van cake lezen ;)

      Verwijderen