zondag 2 maart 2014

Bloemkoolsoep

Een van mijn favoriete soepen is bloemkoolsoep, die mag dus niet ontbreken op mijn blog! Ik heb 'm al vaak gemaakt in verschillende variaties. Deze stevige maar ook zachte soep smaakt het lekkerst als je Hollandse bloemkool gebruikt.



Wat heb je nodig?

Voor 3 à 4 personen:

- 1 kleine bloemkool
- 1 ui
- 750 ml. bouillon (groente of kip)
- crème fraîche (of kookroom)
- peper, zout & kerriepoeder
- peterselie

Dit basisrecept is ook geschikt voor broccolisoep.


Hoe maak je het?

Snij de bloemkool in kleine roosjes. Pel en snipper de ui en fruit deze met een beetje boter in de soeppan. Voeg 1 theelepel kerriepoeder toe en roer dit even goed door.

Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het uimengsel en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat de bloemkool in 15 minuten gaar worden.


Pureer de soep met een staafmixer. Zet de pan terug op het vuur en roer er een paar flinke eetlepels crème fraîche doorheen, laat dit even goed smelten in de soep. Breng de soep op smaak met peper & zout en garneer met wat peterselie.



Variatie tips:

- Kook voor een nog stevigere soep een aardappel in blokjes mee met de bloemkool.

- Combineer de bloemkool met een andere groente b.v prei of worteltjes.

- Garneer de soep met spekreepjes of rauwe ham die je eerst uitbakt in een droge koekenpan en daarna uit laat lekken op keukenpapier.

- Roer een paar theelepeltjes (grove) mosterd en/of wat geraspte kaas door de soep.

- Vind je de soep te dik? Verdun hem dan met een scheutje melk, zo blijft hij lekker zacht van smaak!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen